Villa Frida

Här kommer ett till, inte helt vanligt, tegelhus. Villa Frida, eller Hantverkshuset, eller polisstationen i kommande Wallander-filmerna är till salu.

IMG_4375.JPG

IMG_4379.JPG

IMG_4378.JPG Huset ligger i Ystad och kostar en hel del massa miljoner, men för dessa får man 6 rum fördelade på 375 kvm. Ja. Rummen är jättestora! Kolla bara på nedre vardagsrummet:

IMG_4382.JPG

IMG_4381.JPG

IMG_4383.JPG Och det övre:

IMG_4388.JPG Och kolla bara på trapphuset, särskilt detaljerna i trappeäcket – de har inget med storleken att göra, men de är fina.

IMG_4387.JPG

IMG_4386.JPG
Arkitekt för huset var Ystads egen stadsarkitekt, Peter Boisen. Han ritade bland annat också Ystads stadsteater

IMG_4393.GIF
(källa) och rådhuset i Simrishamn

IMG_4392.JPG(källa)
Villa Frida ritade han åt den tyske vicekonsuln Herman Gussing, som lät döpa huset efter frugan. Det är alltid intressant att jämföra planlösningar ifrån olika epoker för att se vad som förändras. Villa Frida har exempelvis inte mindre än fyra utvändiga trappor som leder upp till huset- en på var sida om fasaden, och tre möjliga entréer på nedervåningen.

IMG_4390.JPG
En leder direkt in i salongen, en till köket och en till en mindre vestibul. Man kan anta att det är den senare som är huvudentrén. Därifrån leds man genom en lång hall med wc (med förrum! Inget stå och vänta på sin tur ute i hallen här inte) och trappa till höger och öppningar in mot salongen till vänster och i hallens ände. Intressant är också att man ifrån hallen når, inte köket, utan ett mindre rum med förråd och wc och SEDAN köket. Det är klart, köket har ju en egen ingång, men jag har svårt att se att vi hade fördelat rummen på det viset idag. Snarare hade köket varit grovkök och det där rummet varit egentligt kök. Nej ursäkta. Vi gillar ju fortfarande öppen planlösning – klart köket hade legat i salongen!

IMG_4391.JPG
Ovanvåningen har en riktigt trevlig och fungerande lösning med ett rum i vardera väderstreck fördelade kring en centraltrappa. Salongen ligger givetvis med entrén placerad vi uppgången från trappan, medan de övriga, mer privata rummen placeras vid sidan om och bakom trappan så att säga. Smart tycker jag. Skulle definitivt kunna använda den lösningen i ett modernt hus.

IMG_4380.JPG
6 995 000 kr för Villa Frida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s